Задължителното гласуване. А? Я пак?

От няколко дена насам всички ми говорят колко щяло да е хубаво задължителното гласуване. Включително и един шматарок, заместник директор на отдел “Качество”. Разбирате ли, аз седя, едвам прогледнал към единайсет сутринта, тъкмо съм дошъл на работа(с три час закъснение) и си пия кафето, а ония намила ли, намила… намила… намила… А когато демонстративно се отдалеча на десет метра от него и се стоваря на следващата пейка, той идва.

задължително гласуванеИ продължава с задължителното гласуване да ме занимава! Ебахти изрода, честно! Ама както и да е, аз ще се оправя с него. Не, не с задължителното гласуване. С дразнителя.

Но да се върнем на задължителното гласуване. Значи, концепцията е, че аз по някаква причина не гласувам, но те ще намерят начин да ме накарат насила да го направя. Интересно. И какво очакват да постигнат така? Да гласувам за тях(тези, които го подкрепят и го въвеждат) или точно обратното – да гласувам за тези, които ще го премахнат? За мен това си е един вид абсолютно самоубийство.

Аз съм от негласуващите. Принципно ми допада БеСеПе-то, по логични причини. Защото те са единствените с ясно изразени структури, последователни действия и някаква логика в политическата хамалогия. Макар че и при тях не е ясно. Всички останали партии ми изглеждат алогични, хаотични и меркантилни. Дори не се стараят да го крият. И въпреки, че ми допада БеСеПе, аз не съм толкова зашеметен, че да отида и да гласувам за тях или да ги подкрепям по какъвто и да е друг начин. Що? Защото и те си имат треските за дялане, а аз не мога да покрепя едноокия, щото другите били слепи. Не. Ще дойде някой нормален и аз тогава ще го подкрепя. Не обичам някой да ме кара да избирам по-малката от двете злини.

Това не е избор – да избера едните, защото другите не ми харесвали. Това си е свободата. Като седна в някой ресторант и не ми хареса нищо, не си поръчвам нищо – ставам и си заминавам. Нали така? А сега искат да ме принудят да си поръчам нещо и да ми отнемат опцията да се откажа. Разбирате ли, вие може да не харесвате чесън, но ще се наложи да си поръчате тиквички с чесън, защото иначе ще ви сервират вкиснал боб от ония ден. Ами това е абсурдно бе! При положение, че вие плащате масрафа.

Та и с задължителното гласуване нещата са така. По-интересното е, какво евентуално ще ми направят, ако не гласувам. На мен не ми е развинтено въображението, затова си мисля, че ще се стремят да ползват финансови лостове. Поради щото повечето хора не им дреме за нищо друго, освен за парите. Тук си говорим за някакъв вид глоба, ако не гласуваш. Чудесно. Или за отнеман на правото да получаваш социални помощи или помощи за безработни, ако не гласуваш.

И тук влизаме директно в купуване на вота на обикновените хора. Ти вече си ги принудил да гласуват, щото ако не слушкат – ще загубят пари. Сега остава да се насочат за кой да гласуват. Защото има лостове и за това. Имаш една инертна маса от 40-50% от българите, които не са особено заинтересувани да гласуват. Тоест, в общи линии, ако са принудени да гласуват, биха гласували за които и да е, без скрупули. Ако щете и за новосформирана фракция “Да спасим китовете в Охридското езеро”.

И тук се отваря огромен потенциал. Потенциал в типа “кой ще успее да утилизира правилно инертната маса, намирайки правилният механизъм за въздействие върху хората”. И това вече е притеснително. Аз предпочитам Пешо(произволен гражданин с право на глас) да НЕ гласува изобщо, ако не може сам да реши за кого иска да гласува. А в момента се опитваме да го накараме същият този Пешо насила да гласува, без значение за кого. Тоест, Пешо става рязко податлив на влияния, които в общият случай са му насилствено натрапени.

Това със задължителното гласуване, както се сещате няма да свърши особено добре. Нито за политическите партии, нито за хората, които после ще бъдат управлявани от избрани по този странен начин правителства. Всъщност интересно е да се отбележи, че всички водещи партии губят от подобен механизъм, затова е интересно да се чуе от тях защо точно искат да го въведат? Някакъв цирк от типа на “ние сме много демократични”? И затова ползват похватите на развитият социализъм? Хм. Нека да видим какви глупости ще натворят…(понеже те на друго не са способни в последните 25 години)